Werken in units
Dit is een manier om nog beter in te kunnen zoomen op de speciale behoeftes en vraagstukken van elk kind. Hiertoe bundelen we de krachten van groepen die op een natuurlijke wijze bij elkaar horen.
Daarbij geldt de stelregel; “samen waar het kan, apart waar het moet”.
Onze school kent op dit moment 4 units. Deze units zijn passend ingericht rondom onze leerlingen; de keuze voor een unit wordt per leerling onderbouwd in het OPP.
Samenwerking Roda-Werkt
Samenwerking Jan Baptist school en Roda JC Werkt wordt uitgebreid door toekenning subsidie De OnderwijsWerkplaats.
SO/VSO St Jan Baptist, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen en kinderen met autisme, wil samen met Roda JC WerkT investeren in individuele- en groepsstages voor leerlingen met een beperking waarbij een passende uitstroom niet vanzelfsprekend is. Het doel is om in gezamenlijkheid een inspirerende en uitdagende leer-werkomgeving te creëren voor deze kwetsbare groep in de samenleving zodat zij in een vroeg stadium (groepsstage) onder begeleiding de transfer leren maken naar een ‘werk’ omgeving. Middels individuele stages wordt deze zoektocht verfijnd met het doel te komen tot een passende duurzame uitstroom. Welbevinden en maatwerk staan hierbij voorop. Sinds september 2017 vinden er stages plaats met leerlingen van SO/SVO St Jan Baptist bij Roda JC WerkT. De leerlingen zijn trots op de dingen die ze leren en bereiken en de positieve waarde die ze vertegenwoordigen voor in de eerste plaats de school en later de maatschappij.
De toekenning van de subsidie De OnderwijsWerkplaats, de onderwijs-innovatieagenda van de Provincie Limburg, is een stimulans om de ingang gezette samenwerking tussen Jan Baptist en Roda JC WerkT uit te breiden en daardoor meer leerlingen de kans te geven werkervaringen op te doen. Zo ontstaat een duurzame beweging waarin het onderwijs een lerende organisatie vormt.
Door reeds opgedane stage-ervaring met de leerlingen van Jan Baptist school Kerkrade, via zorgorganisatie Radar , bij Roda JC Midden in de Maatschappij, is gebleken dat de leerlingen zich bij Roda JC in hun kracht gezet voelen. De inspirerende omgeving geeft hun zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, zo was het mogelijk om ervaringen op te doen en er aan vele competenties geoefend kon worden. Het project Roda JC WerkT , bestaat uit de zorg organisaties Radar, Xonar en Koraal, maakt de samenwerking met meerdere doelgroepen mogelijk, waardoor de leerlingen van Jan Baptist kansen krijgen op het gebied van werk en contacten gericht op uitstroom voor de toekomst. Met trots kijken deze leerlingen terug op hun “werk” hun persoonlijke groei tijdens de stage bij Roda! Werkzaamheden als schoonmaak in en rondom het stadion, helpen in de catering, klaarmaken van Goodie Bags voor Roda JC Kidsclub, licht administratief werk wordt meer hun eigen werk! De eigenwaarde en het verantwoordelijkheidsgevoel van de leerling groeit enorm!
Voor meer info:
https://www.rodajcmiddenindemaatschappij.nl/projecten/roda-jc-werkt/roda-jc-werkt/
Brug naar werk
Onze school heeft vijf bevoegde Brug naar Werk trainers en 1 examinator. Alle trainers zijn opgeleid om trainingen te verzorgen in de A- én B-variant. We werken hierin met kleine groepjes waarbij het tempo van de leerstof wordt aangepast aan de leerlingen.
Het doel van de training:
Een baan op de reguliere arbeidsmarkt, dat is de wens van veel mensen met een arbeidsbeperking. Brug naar Werk is een training speciaal ontwikkeld voor mensen met een arbeidsbeperking die graag goed voorbereid aan het werk willen of die al aan het werk zijn en extra ondersteuning wensen om beter te functioneren op de werkplek.
Tijdens de training wordt onder meer aandacht besteed aan sociale vaardigheden, arbeidshouding en lichamelijke verzorging. Ook vindt de deelnemer antwoord op de vragen: wie ben ik, wat wil ik graag worden en welk werk past bij mij.
Voor meer info verwijzen wij naar de website www.trainingbrugnaarwerk.nl
Bekijk hier de folder:https://trainingbrugnaarwerk.nl/folder-training-brug-naar-werk-b
Autisme
Het uitgangspunt bij het inrichten van onderwijs aan kinderen met autisme binnen onze school is het recht op aangepast onderwijs voor elk kind.
In onze school wordt voorzien in aangepast onderwijs voor kinderen met autisme en een verstandelijke beperking. Een specifieke aanpak van een auti-werking is vaker noodzakelijk. Leidraad voor deze auti-werking binnen onze school is de visie van TEACCH.
Een rode draad in ons onderwijs is dat niet de persoon met autisme zich moet aanpassen aan de omgeving maar wel dat de omgeving zich aanpast aan de specifieke noden van de persoon met autisme. Vanuit dit principe kennen wij in onze school voor kinderen met autisme een zevental “autiklassen” of zoals wij dit noemen; categorale groepen voor kinderen met autisme. Dit is aangevuld met een tweetal schakelklassen. Kinderen met autisme hebben vaak een geheel eigen wijze van informatie verwerking en leren. Dit maakt dat het leren in een gewone onderwijssetting niet altijd mogelijk is.
Swpbs
SWPBS staat voor School Wide Positive Behavior Support. Het is een schoolbrede aanpak gericht op positief gedrag. Door gewenst gedrag te bekrachtigen of te belonen, kunnen gedragsproblemen worden voorkómen en is er meer ruimte voor leren.
Binnen deze nieuwe aanpak werken we op St. Jan Baptist vanuit de drie kernwaarden veiligheid, verantwoordelijkheid en respect. Het gedrag dat past bij deze waarden is beschreven en wordt kinderen op school in speciale lessen aangeleerd. Positief en gewenst gedrag wordt in school door alle medewerkers bekrachtigd. Hiermee wordt een veilig en positief schoolklimaat gecreëerd, waarin elke leerling optimaal kan profiteren van het geboden onderwijs.
Praktijkvakken
Met de methode werkportfolio leren onze leerlingen stap-voor-stap praktische vaardigheden als koken, afstoffen, wassen en de tuin bijhouden. Deze stappenplannen sluiten 1:1 aan bij onze uitstroomprofielen detailhandel, horeca, interieurverzorging en groen. Het ondersteunende fotomateriaal binnen de methode is voor onze leerlingen een handige leidraad in het aanleren van dagelijkse praktische werkzaamheden. https://www.werkportfolio.nl voor meer info.
Tandwielproject
Op 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs ingegaan.
Voor ieder kind een passend onderwijsaanbod.
Onze school heeft de samenwerking opgezocht met Praktijkonderwijs Parkstad Limburg en VSO de Catharinaschool. Wij willen leerlingen van het ZML-onderwijs de kans geven om lessen te volgen bij de PPL en leerervaringen op te doen in een nieuwe en uitdagende omgeving. We noemen dit project “Tandwiel”, omdat de radertjes van de drie scholen elkaar in beweging zetten.
Het project Tandwiel startte in 2014. Er zijn al heel wat leerlingen van de Jan Baptist succesvol overgestapt naar de PPL. Ieder jaar krijgen 2 tot 3 geselecteerde leerlingen deze kans. De Commissie van Begeleiding van de school bespreekt de resultaten van de leerlingen en neemt een beslissing over deze belangrijke stap.
Tandwiel is geschikt voor leerlingen met het hoogste uitstroomniveau van het ZML-onderwijs.
Iedere deelnemer heeft een persoonlijke coach bij de PPL vanuit de Jan Baptist. De coaches begeleiden de leerlingen intensief en houden elkaar op de hoogte. Aan het einde van het project sluiten de leerlingen af met een deelnamebewijs. Bij een positief advies kan de leerling ingeschreven worden bij de PPL.
Indien u vragen heeft over dit project, stel ze aan de leerkracht van uw kind of aan de projectleider op de Jan Baptist: Simone Verboeket.
Sport bso
In schooljaar 2015/2016 is in een samenwerking tussen Stichting Bijzonder in Beweging en onze school de Sport(B)SO opgezet; een wekelijks sportprogramma bestaande uit 4 tot 5 sport – en beweegclubs die direct na school plaats vinden. De sportclubs bestaan momenteel uit judo, Basic Fit (sportschool), dans, beweeg je fit en vrije gym, maar zijn naar mate de vraag wijzigt aan te passen zodat vraag en aanbod steeds weer matchen.
Stichting Bijzonder in beweging wordt ondersteund door de Provincie Limburg en voorziet in de mogelijkheid om samen met de school te voorzien in een dergelijk aanbod. Zij willen middels dit project de aandacht vragen voor die leerlingen die om welke reden dan ook tussen de wal en het schip vallen.
TV4KIDS
Het TV-station voor kids, door kids! Van brainstormen aan de bedenktafel tot en met de productie!
In deze unieke vorm van samenwerking gaan op zoek naar interessante projecten en gebeurtenissen die het waard zijn om vastgelegd en gedeeld te worden. Met behulp van gave gadgets, unieke tools en programma’s maken zij de gaafste update-journaals.
Veel kijkplezier!
Klik hier om naar ons Youtube kanaal te gaan.
Of download de app!
ESF project
Het Europees Sociaal Fonds (ESF) geeft jaarlijks subsidie voor het terugdringen van jeugdwerkeloosheid en het steun geven aan arbeidsinpassing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een deel van het beschikbare subsidiebudget is bestemd voor (ex-)leerlingen van het VSO en het Praktijkonderwijs.
Voor de periode 2014-2020 stelt het ESF subsidie beschikbaar voor het VSO en het Praktijkonderwijs. Binnen dit traject is het mogelijk voor deze scholen om via de centrumgemeente de arbeidsmarktregio subsidie aan te vragen m.b.t. stage-werkplekleren, branchegerichte cursussen, job coaching en leerwerkbedrijf.
Meer informatie over onze activiteiten? Neem contact op met Rodger Plantaz
Uitstroom
Binnen onze school zijn drie uitstroombestemming te onderscheiden, namelijk:
- Een uitstroom naar vervolgonderwijs
- Toeleiding naar arbeid
- Toeleiding naar dagbesteding
Gedurende de schoolloopbaan van een kind volgen wij het kind en zorgen voor optimale ondersteuning naar bovengenoemde uitstroombestemmingen.
Ons onderwijs vormgeven kunnen wij niet alleen. Wij werken samen met ouders en externe partners die wij met zorg kiezen. Dat maakt ons doel gemeenschappelijk en geeft vertrouwen omdat samen meer te bieden heeft dan alleen. Wij erkennen jou, herkennen ons gezamenlijk doel en streven naar een optimale ondersteuning.
Logopedie
Op onze school werkt full-time een logopedist, die in dienst is bij Movare. Zij werkt met onze leerlingen zonder verwijzing van een huisarts.
De logopedist speelt op onze school een belangrijke rol bij het begeleiden van kinderen met spraak-, taal- en communicatie problemen. Daarnaast is zij coördinator voor Nederlands met Gebaren.
Fysio/ Ergo
Waar in fysiotherapie de focus ligt op het functioneren van botten, spieren en gewrichten, ligt de nadruk in ergotherapie op handelingen. Ergotherapie wordt niet alleen ingezet wanneer een kind bepaalde handelingen niet meer kan verrichten door lichamelijke klachten.
Aan onze school is een kinderergotherapeute en kinderfysiotherapeute gekoppeld. Zij huren op gezette tijden een ruimte in school. Voor mee info: 0455411298
Gezond leven
Onze school heeft het vignet Gezonde School behaald. Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Wij zijn trots op dit behaalde resultaat!
Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.
Onze school heeft bovendien speciale aandacht voor het themacertificaat bewegen. Hiervoor zetten we de volgende activiteiten in:
- Sport BSO met naschools aanbod in judo, dans en zumba
- Diverse sportdagen
- Voetbalclinics i.s.m. Roda JC
- Schoolzwemmen
Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wilt u meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl .
In onze schoolkantine worden maaltijden bereid en verkocht met volop gezonde producten, zoals bruine broodjes, groente, fruit en water. Een groot deel van deze producten in afkomstig uit onze eigen schooltuin. Middels dit aanbod maken we onze leerlingen bewust van gezonde keuzes in leefstijl en voeding met de hoop dat zij ook in hun toekomst gezond zullen kiezen.
Het voedingscentrum neemt onze kantine jaarlijks onder de loep en beloont deze met de gezonde kantineschaal. Deze schaal heeft de school in 2016,2017 én 2018 ontvangen.